Εισαγωγή
Μετάβαση στο IEROPSALTIS.COM
Μηνιαία Μουσικά Αφιερώματα
Αρχείο Πολυφωνίας
Παραδοσιακά
Μικτοί Ήχοι - Makam
Μουσική MIDI
Αρθρογραφία
Δισκογραφία
  

 

  

 

     

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,
  
Με ιδιαίτερη χαρά αφιερώνουμε τους καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιο-Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε μία γυναικεία μορφή του ιερού αναλογίου. Η Λυγία Κωνσταντινίδου από την μεγαλόνησο Κύπρο μας έκανε την τιμή να φιλοξενήσουμε κάποια δείγματα της φωνής της στην ιστοσελίδα μας μαζί με  ένα σύντομο βιογραφικό κείμενο για την ζωή και σταδιοδρομία της.  Την ευχαριστούμε θερμά...

 Δημήτρης Χούπας                  

ΛΥΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Πρώτη Κυπρία Ιεροψάλτις

Η Λυγία Κωνσταντινίδου (Γαλάζη) γεννήθηκε στη Λευκωσία και από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη της για τη μουσική. Aπό τα μαθητικά της χρόνια μελετούσε θεωρία της μουσικής, μαντολίνο και τραγούδι. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Μαθήτρια ακόμα  μυήθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-59) και με άλλες δύο αποτέλεσαν το Γυναικείο Τμήμα της Αλκίμου Νεολαίας  Ε.Ο.Κ.Α., Λευκωσίας.

Το 1956 κατόπιν εξετάσεων προσελήφθη στο Αγγλοκρατούμενο τότε Ρ.Ι.Κ., ένας τομέας που την ενδιέφερε ιδιαίτερα. Παράλληλα φοιτούσε σε Ωδείο της Κύπρου παρακολουθώντας μαθήματα Μονωδίας –Μελοδράματος και Ανωτέρων Θεωρητικών.

Στο Κυπριακό Ραδιόφωνο είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε όλα τα είδη μουσικής: (Ελληνική, ξένη και κλασσική). Ωστόσο της ανατέθηκαν τα Ελληνικά Μουσικά Προγράμματα, όπου για οκτώ χρόνια(1956-1964) ήταν η μόνη Λειτουργός Ελληνικών Μουσικών Προγραμμάτων.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας της στο Ρ.Ι.Κ., έθεσε ως  σκοπό της  να προσφέρει στο κοινό προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, που θεωρούσε απαραίτητα για την πολιτιστική ανέλιξη της Κύπρου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Ελληνική Δημώδη Μουσική πρώτα, και τη Βυζαντινή Μουσική  αργότερα καθώς και στο ποιοτικό Ελληνικό  τραγούδι.

 Το 1963 απεφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου απ΄όπου πήρε Απολυτήριο  Δίπλωμα Μονωδίας και Μελοδράματος με τον βαθμό ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Το φθινόπωρο του 1963 κατόπιν μικτής υποτροφίας του Ρ.Ι.Κ., και της Ελληνικής Πρεσβείας πήγε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο  Εθνικό Ωδείο Αθηνών  στο Μελόδραμα. Επίσης πήρε και Πτυχίο  Ωδικής, με καθηγητή τον Αλέκο Κόντη.

Παράλληλα στο τότε Ε.Ι.Ρ. είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα όσα αφορούν την παραγωγή προγραμμάτων: κλασσικής, ξένης  ελαφράς  και  Ελληνικής  μουσικής. Στη δημώδη μουσική υπήρξε μαθήτρια του Βυζαντινολόγου Σίμωνος Καρά. Συνεργάστηκε επίσης με τη Δόμνα Σαμίου.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο, κατόπιν εξετάσεων, προήχθη πρώτα σε Λειτουργό Α΄και αργότερα σε Ανώτερο Λειτουργό Προγραμμάτων στο Μουσικό Τμήμα του Ρ.Ι.Κ., αναλαμβάνοντας και επίσημα την Υπηρεσία Ελληνικών Μουσικών  Προγραμμάτων.

Με γνώμονα τη διαρκή επιμόρφωση αλλά και από αγάπη προς τη γνήσια  Ελληνική Μουσική έκφραση, το 1983 εγγράφεται ξανά στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου και με καθηγητή το Δρα. Σόλωνα Χατζησολωμό μελετά Βυζαντινή Μουσική. Κατόπιν εξετάσεων ενώπιον ειδικής επιτροπής με προεδρεύοντα τον Επίσκοπο Κύκκου κ. Νικηφόρο (τότε Ηγούμενο) το 1987 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ με τη τιμητική διάκριση ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με καθηγητή τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Μαχαιριώτη και το 1992 κατόπιν εξετάσεων στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου πήρε και ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  με τη τιμητική διάκριση  ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Προσόντα που της άνοιξαν νέους ορίζοντες δραστηριοποίησης, ως ιεροψάλτη και μάλιστα  σ΄ένα μέχρι τότε ανδροκρατούμενο χώρο.

Από το 1987 και για 13 χρόνια έψαλλε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (Σχολή Τυφλών), όπου τιμήθηκε με άλλους δύο ιεροψάλτες για την αφιλοκερδή προσφορά τους παρόντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επέδωσε τα σχετικά διπλώματα και επεδαψίλευσε τις ευλογίες του. Από το 2000-2003 έψαλλε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία. ΄Έχει επίσης κυκλοφορήσει δύο ψηφιακούς δίσκους με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς  ΄Ύμνους, οι οποίοι έγιναν  αποδεχτοί με θετικότατα σχόλια από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: ηλεκτρονικά και έντυπα στήν Κύπρο και την  Ελλάδα. Ως η πρώτη Κυπρία ιεροψάλτης έχει δώσει πάμπολλες συνεντεύξεις και έχει φιλοξενηθεί  πλειστάκις στους κυριότερους  Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς της Κύπρου. Φιλοξενήθηκε επίσης στην εκπομπή της ΕΡΤ., «Νυχτερινός Επισκέπτης» το 1995. Μέχρι σήμερα έχει πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους συνθέτες, ερμηνευτές κ.α. σε όλα τα είδη της Ελληνικής Μουσικής. Επίσης διδάσκει Βυζαντινή Μουσική. Παράλληλα αρθρογραφεί στον τύπο (τώρα στην εφημερίδα «Η Σημερινή»). Είναι σύζυγος του Κυπρίου δημοσιογράφου Φάνου Κωνσταντινίδη και μητέρα τριών τέκνων.

ΨΑΛΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ:  ’ξιόν εστιν...
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.

                                                                                             (613ΚΒ) 
ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι το φως... Δοξολογία.
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.

                                                                                             (1345ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι το φως... Δοξολογία.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Πέτρου Βυζαντίου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.

                                                                                             (1577ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Επί σοι χαίρει...
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ανθίμου Αρχιδιακόνου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.

                                                                                             (1106ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Το μέγα κλέος... Απολυτίκιο Αποστόλου Βαρνάβα.
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
                                                                                             (389ΚΒ)

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Μάιος 2004:  Γεώργιος Σύρκας (1923-2003)
Απρίλιος 2004:  Λεωνίδας Οικονόμου (1931-2004)
Φεβρουάριος 2004:  Μανώλης Χατζημάρκος
Νοέμβριος 2003:  Σπύρος Δ. Περιστέρης (1913-1998)
Σεπτέμβριος 2003:  Τρεις Διδάσκαλοι του Γένους

 

 

 

 

Copyright © 2003 [ Vocal Music by Dimitrios Houpas ]. All rights reserved