Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Ταμάρα Κατσή

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο IEROPSALTIS.COM
Μηνιαία Μουσικά Αφιερώματα
Αρχείο Πολυφωνίας
Παραδοσιακά
Christmas Music
Μουσική MIDI
Αρθρογραφία
Δισκογραφία
  

  

 

        English

 

 

 

 
TAΜΑΡΑ ΚΑΤΣΗ
(1958-1999)
 

Σύντομο Βιογραφικό

Στις 12 Ιουνίου 1999 κόπηκε τραγικά η ζωή της ταλαντούχας τραγουδίστριας των Ελλήνων της Αζοφικής της Ταμάρας Κατσή. Ο θάνατός της δεν άφησε κανένα αδιάφορο. Στις εφημερίδες της Μαριούπολης για πολύ καιρό δημοσίευαν ποιήματα, αφιερωμένα στη μνήμη της Ταμάρας.

Η Ταμάρα γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1958 στο χωριό Σαρτανά. Το ταλέντο της τραγουδίστριας της ήταν δοσμένο από τη φύση. Οι πρόγονοί της από την πλευρά της μητέρας τραγουδούσανε όλοι. Ο παππούς και η γιαγιά της συμμετείχανε στο προπολεμικό συγκρότημα "Σαρτανιώτικα Μαργαριτάρια". Ίδια η Ταμάρα άρχισε το τραγούδι ακόμα όταν ήταν μικρή. Τραγουδούσε πολύ και με ευχαρίστηση. Γι' αυτό την λέγανε "γλυκιά Ταμάρα".

Η Ταμάρα τελείωσε τη σχολή μουσικής του χωριού Σαρτανά. Έπειτα αποφοίτησε από την ανώτερη μουσική σχολή της Μαριούπολης στην ειδικότητα διευθυντής χορωδίας.

Από τα 14 της χρόνια άρχισε να τραγουδάει στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού του χωριού Σαρτανά και στα 17 της έγινε σολίστα του λαογραφικού συγκροτήματος "Σαρτανιώτικα Μαργαριτάρια.

Μεγάλη φιλία-δημιουργική και προσωπική- δέσμευε την Ταμάρα με την Μαρία Γαϊτάν, η οποία την δεκαετία του '60 αναγέννησε το συγκρότημα "Σαρτανιώτικα Μαργαριτάρια", διαλυμένο από την κυβέρνηση του Στάλιν το '37, και διετέλεσε επικεφαλής του επί τα επόμενα 25 χρόνια. Μαζί φτιάχνανε το ρεπερτόριο, οργανώνανε περιοδείες, σχεδίαζαν το μέλλον του συγκροτήματος. Η Μαρία επιμελήθηκε και κατεύθυνε προσεκτικά την πνευματική και την καλλιτεχνική πορεία της νεαρής Ταμάρας.

Το 1980-81 η Ταμάρα δημιούργησε το συγκρότημα "Έλληνες", το ρεπερτόριο του οποίου αποτελούσαν τα λαϊκά ελληνικά τραγούδια.

Το 1987 η Ταμάρα βγαίνει στην επαγγελματική σκηνή και τραγουδάει στο συγκρότημα «Συρτάκι» του Βλαδικαύκασου. Κάνει περιοδείες σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης δούλευε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του τμήματος φολκλόρ παρά τω Υπουργείο Πολιτισμού της ΕΣΣΔ.

Το 1990 τα «Σαρτανιώτικα Μαργαριτάρια» και η σολίστα του συγκροτήματος Ταμάρα Κατσή πήραν μέρος στο Α' Φεστιβάλ των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Τα καλύτερα συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και τα «Σαρτανιώτικα Μαργαριτάρια» συνέχισαν το φεστιβάλ στο τουριστικό πλοίο «Λεωνίντ Σόμπινοβ», επισκεπτόμενοι την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ η Ταμάρα συνάντησε τον μέλλοντα σύζυγό της τον Χριστόφορο Τριανταφύλοβ. Στο εξής όλα τα ταξίδια στην Ελλάδα πραγματοποιούσανε μαζί. Κινηματογραφιστής στο επάγγελμα, ο Χριστόφορος καταλάβαινε την λεπτή και εύθραυστη ψυχή της τραγουδίστριας και με κάθε τρόπο της βοηθούσε. Είχε γυρίσει δυο βίντεο κλιπ της Ταμάρας στη Μόσχα και δυο στον Καύκασο. Επίσης είχαν ηχογραφήσει μια κασέτα με λαϊκά ελληνικά τραγούδια στην εκτέλεση της Ταμάρας.

Ο Χριστόφορος γύρισε την ταινία «Σελίδες της Ιστορίας των Ελλήνων της Μαύρης θάλασσας» και η Ταμάρα ήταν μουσικός συντάκτης της ταινίας, στο οποίο εκτέλεσε επίσης και το τραγούδι του Ρασούλ Γαμζάτοβ «Ζουραβλί» στα ρώσικα και στα ελληνικά.

Το 1997 στην Αθήνα έλαβε χώρα το φεστιβάλ των ελληνικών κοινοτήτων του κόσμου.

Παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια
τραγουδά η Ταμάρα Κατσή

ΤΙΤΛΟΣ: Βαϊ τ-άλγου-μ... Μοιρολόι.
   ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ταμάρα Κατσή.
(628ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ: Βαϊ, κουρτσίτς... Δημοτικό τραγούδι.
   ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ταμάρα Κατσή.
(554ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ: Γιαννάτης... Μυθολογικό τραγούδι.
   ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ταμάρα Κατσή.
(1084ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ: Θα χουρ'στεις αχτ' μανίτσα-ς... Γαμήλιο παραδοσιακό.
   ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ταμάρα Κατσή.
(487ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ: Ως τα τώρα ήσ'νι χαϊλς... Δημοτικό τραγούδι.
   ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ταμάρα Κατσή.
(427ΚΒ)
 

 

Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2003 [ Vocal Music by Dimitrios Houpas ]. All rights reserved